Persoonsgerichte ondersteuning

Energetische zelfregulering

Ziekte wordt gekenmerkt door een stagnerend leven. Iets staat in de weg om te doen wat je wilt, te leven wie je bent. Mijn werkwijze is er op gericht om in samenwerking met u te doen wat nodig is om weer vooruit te kunnen. Alles draait hierbij om bewustwording. Af en toe zal het nodig zijn om gerichte adviezen te geven. Maar meestal schort het niet aan een tekort aan informatie. In onze samenleving is er eerder sprake van een overvloed aan kennis en informatie, zodat we maar al te gemakkelijk geneigd zijn de oplossing voor ons probleem dáár te zoeken. Zo raken we ongewild steeds verder af van ons zelf!

Vaak zal het daarom nodig zijn ons innerlijk oor bij onszelf te luisteren te leggen. In onszelf liggen kracht en gezondheid besloten. Aandacht en een onderzoekende geest zijn daarbij het belangrijkste. Uiteindelijk gaat het om het activeren van de kracht van bewustzijn: heel dichtbij. Gevoel krijgen voor de niet te beantwoorden vraag: wie ben ik?

Persoonsgerichte ondersteuning kan op zichzelf staan of deel uitmaken van een acupunctuurbehandeling.

Ik benut daarbij bij voorkeur het lichaam als ingang. Graag laat ik me daarbij inspireren door de kracht van een optimaal lichaamsgebruik, haptonomie en Qigong.

Als gezondheid en ziekte uitingen zijn van een verstoorde balans tussen je belastbaarheid en de belasting door het leven, dan kun je twee dingen doen: je belasting verlagen (wat soms een goed idee is!) en/of je belastbaarheid verhogen (wat altijd een goed idee is!).

Lichaamshouding en lichaamsgebruik

Om je lichaam te leren kennen in zijn functionele mogelijkheden (meer doen met minder inspanning), maak ik gebruik van mijn ervaringen met lichaamsgerichte methoden zoals Alexander Techniek, eutonie en de Chinese gevechtskunst taijiquan. Altijd gaat het daarbij om de ontwikkeling van een steeds verfijnder gevoel voor je lichaam zoals het in het dagelijks leven belast wordt. Het is een ontdekkingsreis naar je eigen soms ongedachte fysieke mogelijkheden. Ons voelend vermogen wijst daarbij de weg naar een persoonlijk optimale lichaamshouding en lichaamsgebruik.

Haptonomie

Ook haptonomie gaat over voelen en dan met name het gevoelsleven. Hoe is het met mezelf gesteld, hoe communiceer ik in (bepaalde) situaties en relaties?

En hoe werkt dat voelbaar door in mijn lichaam, in hoe ik me voel, in houding en beweging?  Hoe ervaar ik mijn omgeving en hoe heeft ook dat weer met houding te maken? Hoe reageer ik op stress en pijn?  En wat heeft dat met mijn gezondheidstoestand te maken? Dat zijn zo de vragen die we onderzoeken.

Aanraking is daarbij een belangrijk middel, het is een heel direct weg naar het voelen en het gevoelsleven.