Werkwijze

Werkwijze

praktijkfoto
Gedurende mijn jarenlange werkzaamheden als adviseur en bewegingscoach op het terrein van welzijn en zorg raakte ik al snel geboeid door de ‘binnenkant’ van mensen. Mijn speciale belangstelling was het feit dat geen twee mensen op dezelfde manier bewegen. Al van verre kun je immers iemand herkennen aan de manier bewegen!

Het is de ‘binnenkant’ die verschijnt in het bewegen, de motoriek. Later werd me steeds duidelijker dat die binnenkant ook zichtbaar wordt in ziekte en gezondheid.

Een veertig jaar lange en leerzame weg voerde me onder andere langs Taijiquan, QiGong, Haptonomie, Alexander Techniek, Eutonie, Ekologische Gezondheidszorg, de Dorn-methode en de Traditionele Chinese Geneeskunst met acupunctuur, kruiden en massage. In mijn behandelingen integreer ik alles wat ik de afgelopen 40 jaar heb mogen leren van mijn leermeesters, van mezelf en niet in de laatste plaats van de mensen die ik heb mogen helpen.

Informatie vooraf

Wilt u een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek dan is ook dat mogelijk. In dit gesprek zal ik u globaal kunnen inlichten over mijn mogelijkheden met betrekking tot uw vraag. Daarnaast is dit natuurlijk een prima manier om over en weer kennis te maken. Voor een gedetailleerd en persoonlijk advies of behandelplan is een volledige intake nodig.

Intake

U kunt uiteraard ook meteen starten met een intake. Deze bestaat uit een uitgebreid gesprek over uw klachten en vragen. Omdat een klacht nooit op zichzelf staat en omdat iedere klacht verschillende onderliggende oorzaken kan hebben, is het binnen de Chinese geneeswijzen gebruikelijk hier veel aandacht aan te besteden. Een lichamelijk onderzoek, een tonginspectie en een polsdiagnose maken standaard deel uit van de intake, evenals een digitale meting van de energie in de meridianen. Pas daarna zal ik een behandelplan opstellen en met u doornemen. Meestal wordt de intake afgesloten met een korte behandeling. Voor dit alles kunt u rekenen op een duur van 1 ½ uur.

Behandelingsduur

Mijn behandelingen zijn gebaseerd op de diagnose zoals die gemaakt wordt in de traditionele Chinese geneeskunst. Daarbinnen zijn verschillende therapievormen mogelijk. De duur van een afspraak varieert van 1 tot 1 ½ uur.

Behandelingstraject

Het is uiteraard niet mogelijk een voorspelling te doen over het aantal behandelingen dat nodig is. Dat hangt globaal af van het type en de ernst klacht, de vraag of het acuut of chronisch is en het herstellend vermogen van de betreffende persoon. Kinderen reageren over het algemeen heel snel.

Na 6 behandelingen evalueer ik de tot dan toe bereikte resultaten (tenzij het probleem dan al verholpen is, want ook dat komt voor). Na 6 consulten wil liefst flinke verbetering zien of op zijn minst enig hoopgevend resultaat zien. Bij de evaluatie bekijken we in overleg of en hoe we verder gaan. Als klachten wel verbeteren, maar niet geheel op te lossen zijn, kan het zinvol zijn om bijvoorbeeld 1x per 6 weken een onderhoudsbehandeling af te spreken. Steeds meer mensen, vooral iets ouderen,  kiezen voor zo’n regelmatige onderhoudsbeurt, ook als preventie: kleine klachten behandelen voordat ze uitgroeien tot iets dat ernstiger is.